Více informací

CÍLE

Cíle pro komunitu

• Být partnerem pro místní komunitu v oblastech, jež se týkají problematiky působnosti služby a tím chránit společnost před vznikem a šířením nežádoucích společenských jevů.
  • Zvýšit informovanost a povědomí o dané cílové skupině a o možnostech využití naší služby.
  • Předcházet šíření rizikového chování u dospívajících.
  • Minimalizovat dopad společensky nežádoucích jevů na mládež.
  • Být k dispozici ve všech lokalitách města Třebíče.

Cíle zaměřené ke klientům

1. Individuálně přistupovat ke klientovi jako k jedinečné bytosti.
  2. Aktivně vyhledávat potřebné jedince v cílové skupině.
  3. Poskytovat klientům bezpečné místo pro trávení svého volného času a důvěrný prostor pro sdílení a řešení obtížných situací, pro svou seberealizaci.
  4. Poskytovat podporu v krizových a obtížných situacích a následně poskytovat pomoc s řešením.
  5. Poskytovat klientům informace o prevenci i řešení rizikového chování. Učit klienty nést zodpovědnost za svá rozhodnutí a svoje činy.
  6. Poskytovat podporu a pomoc při seberealizaci klienta a při jeho osobnostním rozvoji.
  7. Dopomoct klientům rozpoznat a budovat funkční vztahy s rodinou, budovat funkční sociální vazby a zvyšovat sociální dovednosti.
  8. Poskytovat podporu v začlenění do vrstevnických skupin a společnosti.
  9. Dopomoct klientům získat náhled na své povinnosti v běžném životě. (např. platit pojištění, vydělávat,…)
  10. Zvyšovat finanční gramotnost a poskytovat podporu v uplatnění na pracovním trhu.

ZÁSADY

Hlavní zásadou naší služby je individuální přístup, jednáme s každou bytostí jako s originálem. Stavíme na zásadách rovnosti, respektu a pravdy. Důraz klademe na práci s pravdou, kdy klienta nehodnotíme, nemoralizujeme, ale motivujeme ho k seberozvoji a zodpovědnému přístupu za svůj život.

• Individuální přístup - Každého klienta vnímáme jako jedinečnou osobnost a ke každému přistupujeme individuálně s ohledem na jeho zvláštnosti.
  • Podpora samostatnosti a zodpovědnosti - Každý klient má právo se rozhodnout, jak bude svou situaci řešit. Usiluje se o maximální zapojení mladého člověka do řešení jeho stávající obtížené situace.
  • Pravda - Podáváme pravdivé informace. Nezpochybňujeme sdělení a pocity klienta, nehodnotíme.
  • Rovnost  - Služby jsou všem klientům poskytovány stejně bez ohledu na původ, náboženské vyznání, politickou orientaci, sociální postavení, rasu, sexuální orientaci či pohlaví.
  • Dobrovolnost – Pro užívání služby není podmínkou členství ani jiná forma registrace. Pravidelná docházka do zařízení není podmínkou užívání služby. Klienti mohou přicházet a odcházet v rámci otvírací doby zařízení podle svého uvážení. Klient není povinen zapojit se do připravených činností.
  • Dostupnost – Charakter, umístění a doba služby odpovídá potřebám klienta.
  • Bezplatnost služby - nabízené základní sociální služby jsou poskytovány bezplatně.
  • Možnost anonymity – Klient má možnost zůstat v anonymitě. Jakákoliv dokumentace obsahující osobní údaje klienta musí být vedena se souhlasem klienta a s právem do ní nahlížet. Zařízení získává jen ty údaje klienta, které jsou stanoveny jako nezbytné pro poskytování odborných a kvalitních činností.

NABÍZENÉ SLUŽBY A AKTIVITY

• Základní sociální poradenství,
  • bezpečný prostor a zázemí,
  • pomoc a podpora při zvládání obtížných situací (ve škole, v rodině, s prací, se šikanou, s návykovými látkami, v partnerských vztazích…),
  • informační servis,
  • pomoc při jednání s institucemi (doprovod na úřad, k lékaři, apod.)
  • pomoc v krizi,
  • práce se skupinou,
  • programy specifické prevence,
  • volnočasové aktivity

CÍLOVÁ SKUPINA A JEJÍ CHARAKTERISTIKY

Cílovou skupinou jsou děti a mládež ve věku 11 – 26 let, jež se pohybují v Třebíči. Tito mladí lidé se setkávají s obtížnými situacemi anebo u nich může takováto situace nastat, a to zejména v těchto oblastech:

• rodina
  • škola
  • vrstevníci/partnerské vztahy
  • volný čas
  • návykové látky/chování
  • konfliktní chování
  • práce/finance
  • zdraví
  • sociální zdatnost
  • osobností zralost

OSOBY, SE KTERÝMI NEMŮŽEME UZAVŘÍT SMLOUVU O POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY

Služba „BARÁK nízkoprahový klub“ není určena osobám s postižením, které neumožňuje běžnou komunikaci a běžný přístup, a osobám, které nekomunikují srozumitelnou češtinou. S těmito osobami nelze uzavřít smlouvu o poskytování sociální služby „BARÁK nízkoprahový klub“.

Pro posouzení, zda zájemce o službu spadá do cílové skupiny, používáme následující jednoduché indikátory:

• zájemce o službu chápe, co je po něm požadováno,
  • zájemce o službu chápe základní principy služby,
  • zájemce o službu komunikuje srozumitelnou češtinou,
  • zájemce o službu se dokáže samostatně pohybovat v prostoru zařízení.

ZPŮSOB POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY

• Ambulantní
  • Terénní

OKAMŽITÁ KAPACITA

• ambulance: 20 klientů
  • terén: 6 klientů/ 1 pracovník
  • Při skupinové činnosti maximální okamžitá kapacita 20 klientů.

streetwork-clen-zakladni

CERTIFIKÁTY