KATALOG UMĚLECKÝCH DĚL NA PODPORU OHROŽENÝCH RODIN

KATALOG UMĚLECKÝCH DĚL NA PODPORU OHROŽENÝCH RODIN

Zakoupením nebo věnováním uměleckého díla darujete pomoc!

Podpořte s námi rodiny v těžké životní situaci!

Zakoupením nebo věnováním uměleckého díla darujete pomoc!

Podpořte s námi rodiny v těžké životní situaci!

Fotky z programů                 Představujeme MEZIGENERAČNÍ PROJEKT

Rodbinson se zabydlel na ostrově Ruth

Mezigenerační vztahy -jejich poznávání a podpora- to bylo v posledních dvanácti měsících jedno z klíčových témat v činnosti Centra podpory rodin Ruth. Od počátku nás provázel "trosečník Rodinson", stal se naším druhem a zdrojem inspirace, proto se s ním bude možné v Centru Ruth setkat i příští rok.

Celkově se do projektu zapojilo 820 účastníků všech generací.

Rodbinson

…nebuďme trosečníky na svých ostrovech

Projektem Rodbinson navazujeme na námi již realizované aktivity zaměřené na mezigenerační spolupráci a v souladu s posláním Centra pro podporu rodin tak usilujeme o komplexní práci s rodinou napříč všemi generacemi.

Co vedlo k vytvoření projektu?

• zájem prarodičů více rozumět svým vnoučatům a budovat vzájemné vztahy
  • zájem o fungující, oboustranně přínosné a obohacující mezigenerační soužití a  spolupráci v rodinách
  • zájem o navazování mezigeneračních vztahů i mimo rodinu (senioři, kteří vnoučata nemají, popř. je mají ve velké dojezdové vzdálenosti a rodiny, ve kterých chybí generace prarodičů, ev. jsou vztahy s prarodiči nefunkční).

Jaký je cíl projektu?

Projekt usiluje o upevňování a ozdravění mezigeneračních vztahů.

Usilujeme:

• o podporu spolupráce a ozdravování vztahů mezi různými generacemi v rodině
  • o uvědomění si významu širší rodiny
  • o podporu nebiologické mezigenerační spolupráce (tj. mimo vlastní rodinu)

Chceme připomenout a dát prakticky zakusit, že hlavním pojítkem mezi generacemi a zdrojem vzájemného obohacení je společně prožitý čas..

Jak je projekt realizován?

• "Rodinsonova škola života" - nabídka jednorázových i navazujících programů a aktivit pro širokou veřejnost i konkrétní skupiny, které jsou zaměřeny např. na osobnostní růst a vyzrávání, osvojení technik efektivní komunikace (nejen) mezi generacemi, umění řešení konfliktů, empatii, asertivitu, komplexní prosociálnost atd.
  • „Rodinsonova pošta“ ("Pošli vzkaz- poselství od trosečníka") - dlouhodobá aktivita, kdy děti i dospělí všeho věku mohou prostřednictvím vzkazu, obrázku, poselství či výzvy vložené do lahve odeslat vzkaz věkově vzdálenějším lidem. Mimo cílené „poštovně“ zaměřené programy vyzýváme k zapojení také jiné návštěvníky Centra, které se v tomto roce částečně proměnilo v „ostrov Ruth“.
  • "Rodinsonův druh"- program pro rodiny, kterým fakticky či funkčně chybí vlastní babička či dědeček a pro seniory, kteří chtějí přijmout roli prarodiče v náhradní rodině („adoptivní babička, adoptivní dědeček, adoptivní vnouče“). Vždyť příchodem Pátka se zcela změnil Robinsonův život na ostrově ….
  • „Ostrov Rodinson v FB moři“- pracujeme na vytvoření místa bezpečného virtuálního setkávání mladé a starší generace na facebooku.

Trvání projektu: listopad 2016 - listopad 2017

Termíny, podrobnosti a pozvánky na jednotlivé akce realizované v rámci projektu Rodbinson budou zveřejňovány aktuálně v době svého konání.