Otevřený dopis: Ministře Vojtěchu, zastaňte se sester poskytujících domácí péči!

Poskytovatelé domácí zdravotní péče se otevřeným dopisem obracejí na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a vyzývají jej k aktivní podpoře domácí péče, které vlivem dlouhodobého podfinancování hrozí kolaps. Ministr slíbil podporu již před rokem. Na nedávnou žádost o schůzku reagoval zamítavě. Konkrétních kroků se tak sestřičky dosud nedočkaly.

Sestry domácí péče z celé ČR před ministerstvem

O Svátku práce 1. května se naše sestry z Charitní ošetřovatelské služby vydaly do Prahy, aby s ostatními sestrami z domácí péče z celé ČR před budovou Ministerstva zdravotnictví ovázaly stromy symbolem stávkové pohotovosti, červenými mašlemi.

Sestry z třebíčské Charity ve stávkové pohotovosti

Pacienti potřebují pravidelnou stálou péči, a tak nemohou charitní zdravotní sestry vstoupit do stávky tím, že by nevyjely k pacientům, byť jen na jediný den. Svůj souhlasný postoj vyjadřují od 2. 4. 2019 připnutou červenou mašlí, která vyjadřuje jejich svázání s lidmi, kde péči poskytují...

Sestry poskytující domácí péči žádají ministra Vojtěcha o zastání

Sestry domácí péče se ve středu 1. května v 11 hodin vypraví před budovu ministerstva zdravotnictví a stromy před ním ovážou červenými mašlemi. Tímto gestem se ve Svátek práce obracejí na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a žádají jej o zastání. Opakovaná jednání ukazují, že zdravotní pojišťovny se k této důležité a velmi efektivní části veřejného zdravotnictví, která se nachází ve vleklé krizi, chtějí dál chovat nespravedlivě. Sestry domácí péče jsou od loňského srpna ve stávkové pohotovosti a červené mašle se staly jejím symbolem.

Charita ČR: Zdravotní pojišťovny ohrožují domácí péči

Představte si, že si u vás někdo objedná práci. Vy ji odvedete kvalitně, včas a v plném rozsahu. Vyúčtujete ji – a poté se dozvíte, že dostanete zaplacené jenom tři čtvrtiny. Připadá vám to správné a spravedlivé? Přesně takhle se totiž chovají už mnoho let zdravotní pojišťovny k Charitě Česká republika a dalším poskytovatelům domácí zdravotní péče. Říkají tomu regulace. A kvůli tomuto přístupu je nyní domácí péče ohrožena. I proto oznamujeme pokračování stávkové pohotovosti a za podpory odborů vyzýváme zdravotní pojišťovny k okamžitému řešení situace.

Naše sestry se připojují ke stávkové pohotovosti

Naše charitní zdravotní sestry se připojují ke stávkové pohotovosti sester v domácí péči. Bojují za lepší podmínky při péči o nemocné a za to, aby DOMÁCÍ PÉČE NEZANIKLA.

Stávka sester: Červenou mašličkou upozorňují na krizi ve financování péče o pacienty

Drobná červená mašlička, velký symbol toho, jak jsou zdravotní sestry svázané s pacienty, kteří je potřebují, se od úterý 2. dubna stane znakem sílící nespokojenosti zdravotníků s podfinancováním jejich práce.

Sestry domácí péče nechtějí být novodobými otrokyněmi!

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Tak tu máme zase MDŽ. Vzpomínáme na odvahu amerických žen, které vyšly do ulic s transparenty, aby si vybojovaly volební právo. Jistě řeknete, to už je více než stoletá historie. Ovšem ne tak úplně. Právě se několik tisíc sester pracujících v agenturách domácí zdravotní péče v naší, České republice, chystá protestovat proti novodobému zotročování. „Za poctivou práci chceme slušné platy,“ zní od sestřiček stále hlasitěji.

Krize trvá. Domácí péči opouštějí sestry – kvůli nízkým platům

Ilustrační snímek

Poskytovatelé domácí péče a zdravotní pojišťovny nenašli řešení kritické situace.Napětí trvá, zdravotní sestry odcházejí z domácí péče na lépe placená místa v nemocnicích. Poskytovatelé domácí zdravotní péče a zdravotní pojišťovny ani na čtvrté schůzce nenašli shodu.

Pomozme zajistit dostupnou zdravotní péči pro všechny potřebné

Lidé bez domova s omrzlinami, kožní nemocí či otevřenou ránou se stávají psanci, kterým neumíme účinně pomoci. Podobně jsou na tom nemocní senioři, ponechaní bez pravidelné pomoci rodiny. Mnozí by mohli a chtěli zůstat doma, kde jsou zvyklí, jenže to často není možné. Nejsou jim dostupné potřebné zdravotní služby. „Poskytování sociálních služeb nemocným lidem, kteří se ocitli na okraji, drhne. Problém leží v nedořešené situaci na tzv. zdravotně-sociálním pomezí,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.