Děkujeme Vám za darované potraviny!
26. dubna 2022 Články

Děkujeme Vám za darované potraviny!

Při sobotní SBÍRCE POTRAVIN přijali pracovníci Oblastní charity Třebíč v hypermarketu KAUFLAND v STOP SHOP areálu v Třebíči od dárců celkem 693 kg potravin, hygienického zboží a základní drogerie. Je to o 94 kg více, než se sešlo na podzim. 
Všem dárcům děkujeme, a rovněž i pracovníkům obchodu za vytvoření výborného zázemí pro konání sbírky a ochotnou pomoc při dočasném uskladnění zboží i jeho nakládání do auta na závěr.

Lidé přicházeli, zajímali se o sbírku, brali si od nás letáčky, a pak zamířili mezi regály hledat doporučené zboží. Mnozí nedávno přispěli do různých sbírek pro Ukrajinu, jejich kupní sílu poznamenalo i narůstající zdražování, přesto se však snažili podpořit i tuto akci, a to nás těšilo. Výtěžek nás zajistí přibližně na 2 měsíce,“ říká Michal Saidl, koordinátor sbírky v Třebíči, a pokračuje: „Další doplnění zásob během roku k nám přichází z Potravinové banky Vysočiny ve Světlé nad Sázavou a některé potraviny nám poskytují darem také některé místní prodejny.“

Při Sbírce potravin se během dne vystřídali pracovníci azylových domů v Třebíči a Charitní záchranné sítě, a také několik dobrovolníků. „Kromě toho, že nám pomáhali sbírku zajistit, tak nás velmi mile překvapili tím, že i oni sami šli, nakoupili a věnovali do sbírky řadu potřebných potravin a věcí, kterých se nám nedostávalo. Lidé třeba věnovali hodně těstovin i konzerv, a tak k nim dokoupili kečupy. A mnoho dalšího zboží v několika nákupních vozících,“ sdílí koordinátor.

Komu sbírka v Oblastní charitě Třebíč pomůže?

Často se v našich službách setkáváme s lidmi, jimž velmi nízká výplata či důchod nevystačí na měsíční živobytí, nebo je postihne nějaká mimořádná událost, a tak jim potravinová pomoc pomáhá těžké období překonat. Především rodinám a matkám s dětmi v tísni, lidem bez domova z azylových domů v Třebíči, osobám v akutní nouzi, s nimiž se setkávají pracovníci Charitní záchranné sítě. Začali jsme také pomáhat ukrajinským uprchlíkům, kteří, než si vyřídí povolení k pobytu, přidělení sociálních dávek nebo si najdou práci, zůstávají někdy bez prostředků. Ke zmírnění nepříznivé sitace a nedostatku se jim po tento čas snažíme materiálně pomoci základními potravinami, hygienickými potřebami, příp. dalšími nezbytnými věcmi.

Kdo nestihl – může ještě do sbírky přispět?  

Je možné darovat konzervy, paštiky, rybičky, instantní polévky, dětskou ovocnou i mléčnou výživu, plenky i další věci a přinést v pracovní dny na správu Oblastní charity Třebíč na ul. L. Pokorného 15 nebo do azylových domů na ulici Vltavínská 1402 a Heliadova 10.
Vaše dary velmi uvítáme a za pomoc předem děkujeme!

Potraviny, které nejvíce pomáhají

Kontakt:
Bc. Michal Saidl, DiS., koordinátor Sbírky potravin pro Oblastní charitu Třebíč
tel. 731 678 819, e-mail: michal.saidl@trebic.charita.cz
https://trebic.charita.cz/podporte-nas/sbirkove-akce/sbirka-potravin/
FB Oblastní charita Třebíč

Více o sbírce v ČR:  www.sbirkapotravin.cz a v Diecézní charitě Brno: https://1url.cz/crt0X


Sbírku potravin v České republice pořádá 2x za rok (na jaře a na podzim) Česká federace potravinových bank společně s potravinovými bankami, Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociací společenské odpovědnosti. Sociálními partnery jsou Charita Česká republika, Armáda spásy, NADĚJE, Člověk v tísni a Slezská diakonie.

Do sbírky se zapojily obchodní řetězce: Albert, Billa, COOP, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, ROSSMANN, Tesco, Rohlik.cz a Košík.cz.

Hlavním přepravním partnerem je Raben Logistics Czech.
Sbírka potravin se koná pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a Evropské federace potravinových bank.

Sbirka potravin