„Chtěli jsme si udělat radost tím, že uděláme radost někomu jinému,“ říkají zástupci firmy Oseva
14. května 2021 Články

Podporují Oblastní charitu Třebíč, přispívají na provoz Domácího hospice sv. Zdislavy i stacionáři Úsměv. Jak se tyto nápady zrodily i to, jak se pandemie dotkla zemědělství  se dočtete v rozhovoru s předsedou představenstva Ladislavem Kulasem, koordinátorem marketingu Jakubem Rubíkem a vedoucí personalistiky a mezd Kateřinou Cahlíkovou.

Firem, které mají v názvu „Oseva“, je hned několik. Jak se to stalo a jak poznáme právě tu Vaši?

Kulas: V České republice kdysi fungoval jeden velký národní podnik Oseva, to bylo před rokem 1989. Po revoluci došlo k privatizaci a dneska je osevářský sektor v tuzemsku v rukou soukromých firem a jednou z těch firem jsme i my OSEVA, a. s. O následnické jméno Oseva byl velký boj, aby ho firmy mohly mít v názvu. Po soudních sporech to skončilo tak, že řada firem používá název Oseva s dovětkem.

Rubík: Naše firma je jediná, která má výhradní právo prodávat českou kukuřici, která se šlechtí u nás v Čejči na jižní Moravě. Jsme jediní, kdo prodává opravdu české kuku. Všichni naši konkurenti prodávají pouze zahraniční odrůdy.

Kulas: Doplnil bych, že přednostně spolupracujeme s českými firmami a klademe důraz na to, že v naší činnosti podporujeme tuzemské výrobky kdykoli můžeme.

Mohl byste přiblížit, čím konkrétně se zabýváte?

Kulas: Naše činnost spočívá v tom, že zemědělcům zajišťujeme osiva kulturních plodin, které se kolem nás pěstují. Šíře nabídky a kvalita je pro nás prioritou. Sázíme na kvalitu, která otevírá cesty dál, zejména na západní trhy, ale jsme úspěšní i v tuzemsku a nebo pobaltských zemích. Letos jsme osiva poprvé vyváželi do Japonska. Nebráníme se žádnému dobrému obchodu a zemi, kde mají zájem o naše české produkty. Poslat osiva do Japonska je komplikovaná záležitost, ale my si s tím dokážeme poradit.

V čem všem se liší zakázka do Japonska od těch bližších?

Kulas: My máme hodně zákazníků třeba v Polsku nebo Německu. To do našeho skladu přijede kamion, osivo naloží a za půl dne, nebo za den je v cíli. Zásilku do Japonska jsme posílali v kontejneru lodní dopravou, což znamená, že je to logisticky náročnější a vyžaduje to pracovat s časovou rezervou. Je s tím více papírování, ale pro nás jsou to výzvy, které chceme zvládat. Odměnou pro nás je, že můžeme český produkt uplatnit v exotické destinaci jako je Japonsko a budeme doufat, že to nebude jednoroční záležitost, ale že obchody budeme prohlubovat.

Jak se Vás dotkla situace kolem covid-19?

Kulas: Nejvíc nás to omezuje v kontaktu s partnery. Zemědělství je konzervativní odvětví, které žije vlastními zákonitostmi, ať už jsou to roční období nebo počasí. Má pevné kořeny, funguje na jiných základech a proto nebylo zasaženo takovou intenzitou jako hotelnictví nebo kultura. Ale i nás postihla různá opatření, která musíme dodržovat v souladu s vládními nařízeními. Byli jsme přísní a disciplinovaní a tak nás žádná katastrofa ve formě velkého počtu nakažených zaměstnanců nepostihla.

Najdete na tom něco pozitivního, něco, co Vás pandemie naučila?

Kulas: Pandemie nám otevřela oči a donutila nás o věcech víc přemýšlet. Půjde z ní čerpat mnoho pozitivního. Člověk si uvědomuje, jak je zranitelný. Některé z věcí, které jsme zavedli kvůli pandemii, budeme používat i po rozvolnění. Nepotkáváme se osobně, ale využíváme platformy, které nám umožňují komunikovat. Máme porady formou videokonferencí, stejně jednání s partnery. To je velice efektivní. Náš business je založený na kontaktech, ale i schůzky jdou nahradit. Každý si pak uvědomí, že nemusí strávit tři hodiny jízdou v autě, ale může poslat pozvánku na videokonferenci, a může probrat distančně to samé jako osobně ve srovnatelné kvalitě.

Která z firemních akcí, které pořádáte, Vám chybí nejvíc?

Kulas: Chybí všechny, ale pokud bych měl vybrat jednu, tak je to ,,Gulášobraní“. Vždy po podzimní sezoně se rozdělíme do družstev a soutěžíme mezi sebou o nejlepší guláš. Je to celodenní akce spojená s jídlem, dobrou náladou, tancem a zpěvem  a myslím si, že to lidi baví. Nejde ani o to, kdo vyhraje, ale je to dobrá firemní akce, kde jsou si  všichni rovní. Beru to jako firemní akci, která nikoho neurazí a všichni ji mají rádi, protože všichni rádi vaříme a ochutnáváme naše kulinářské výtvory.

Rubík: Chybí mi všechny akce pořádané Osevou. Všechny jsou něčím jedinečné. Pokud mám ale vybrat jednu, pak bych zvolil cyklovýlet, jelikož velmi rád sportuji. Jak název napovídá, jedná se o výlet na kolech, žádné závody. V průběhu si dáváme přestávky na občerstvení. Večer děláme táborák, hraje se na kytaru a zpívá.

Cahlíková: Pro mě žádná akce nevyčnívá. Loni byl zrušený i vánoční večírek, takže když to letos situace umožní, ráda se potkám s kolegy na závěr roku. Moc ráda mám i akci Pomáhejme osivem.

Jak vznikl projekt Pomáhejme osevem?

Kulas: Základní myšlenka projektu ,,Pomáhejme osivem“ je, že my osiváři máme v rukou něco jedinečného-osivo, ze kterého vyrostou nové rostliny a vzniknou nové životy. A tak nás napadlo, že ta semínka by mimo počátku budoucí úrody, mohla i pomáhat. Chtěli jsme si udělat radost tím, že někomu jinému uděláme radost a pomůžeme těm, kteří si nedokáží pomoci sami. Tak vznikl projekt ,,Pomáhejme osevem“. Z každé prodané jednotky kukuřice dáváme 15 korun na pomoc jednotlivcům nebo společnostem, kteří působí v charitativní oblasti. Čím více osiva českých kukuřic prodáme, tím větší je finanční obnos, kterým můžeme pomáhat. Máme za sebou úspěšně již tři ročníky a pokud nám síly vydrží budeme určitě pokračovat. V rámci slavnostního předávání šeků v areálu Osevy jsme každému obdarovanému dali příležitost zasadit strom v ,,parku pomoci“, který bude v budoucnu připomínat oběma stranám příjemné setkání a možnost něco pro druhého udělat. O park se vzorně staráme, aby v budoucnu měl i vedlejší efekt a to zlepšení životního prostředí.

V současné době nás mrzí, že se s obdarovanými lidmi nemůžeme setkat, protože z těch dvou setkání, která proběhla, máme jen pozitivní vzpomínky. Jak to bude možné, tak bychom se k tomuto osobnímu setkávání zase vrátili. Vždy připravíme slavnostní kulturní program a snažíme se vždy hostům ukázat, co je OSEVA za firmu, jací jsou zde lidé a snažíme se vzájemně obohatit. Závěrem chci říci, že celý projekt by nevznikl bez dobrého nápadu a podpory lidí, kteří vnímají jako pozitivní to, že slabším je třeba pomáhat.

Jakým způsobem jste vybrali právě projekty Oblastní charity Třebíč?

Rubík: Oblastní charitu Třebíč podporujeme už od roku 2018 a celkem jsme darovali 184 tisíc. Podnět (Nápad) na obdarovávání Oblastní charity Třebíč vyšel z úst našeho obchodního zástupce Vladislava Oháňky, který je naším obchodním zástupcem (má na starosti prodej kukuřice) na Třebíčsku. Podnět na podporu OCHT podpořili zástupci ZVOZD Opatov, ZD Dešov a ZD Hrotovice Na Třebíčsku máme silné zastoupení odběratelů našich osiv kukuřice a tímto bychom jim chtěli poděkovat za podporu české značky a rovněž i za podporu našeho charitativního projektu ,,Pomáhejme osivem“