Práce s mladou generací se vyplatí!
13. února 2020 Články

Práce s mladou generací se vyplatí!

V tomto roce se budete setkávat s kampaní s názvem NEJSME ODPAD. Realizuje ji naše sociální služba BARÁK nízkoprahový klub. Jejím cílem je rozšířit povědomí o práci nízkoprahových služeb a ukázat její důležitost.

Prostřednictvím série video-spotů inspirovaných příběhy našich klientů, chceme ukázat, co mladí lidé mohou prožívat, a jak důležitá je jejich podpora v obtížných situacích,“ vysvětluje Lukáš Polakovič, pracovník nízkoprahového klubu BARÁK.

Videa budou ke zhlédnutí nejen na sociálních sítích, ale i po celý rok před začátkem filmů v třebíčském kině a od července v letním kině v Třebíči.

Videa můžete zhlédnout také zde:
První video - příběh Tomáše
Druhé video - příběh Nikol
Třetí video - příběh Radka
Čtvrté video - příběh Míši
Páte video - příběh Freedyho

Jedná se o zařízení pro děti a mládež od 11 do 26 let. Jak z názvu můžete slyšet, „nízkoprahový“ znamená, že služba snižuje podmínky pro její využití, je tedy více dostupná. Základy práce staví na zásadách rovnosti, přijetí, tolerance, dobrovolnosti a bezplatnosti. Je to bezpečný prostor pro mladé lidi, kde mohou trávit svůj volný čas bez toho, aniž by je někdo soudil nebo nutil do věcí, které sami nechtějí.

„Naším cílem není hrát si s dětmi, ale doprovázet mladé lidi na cestě k dospělosti. K tomu využíváme motivační rozhovory a volnočasové aktivity. Tyto dva elementy nám umožnují navázat s klienty důvěrný vztah tak, abychom s nimi mohli pracovat na jejich cílech a potřebách,“ říká Zuzana Pavlíková, pracovnice klubu BARÁK.

Součástí práce je i terénní forma, tzv.  „terén“. Každý den lidé z BARÁKu vyrážejí ven, do ulic města Třebíče, kde aktivně vyhledávají nové zájemce o službu a starají se i o stávající klienty služby. Principy a zásady zůstávají stejné jako na klubu. Veškerá práce probíhá v přirozeném prostředí, jako jsou autobusové zastávky, parky, hřiště a skateparky.

Cílem terénní práce je věnovat se mladým lidem, mluvit s nimi o tom, co zažívají a co je trápí. Dáváme jim pocit, že se o ně někdo zajímá a nejsou v tom sami,“ říká Zuzana Pavlíková o terénní práci.

Proč právě NEJSME ODPAD?

Už delší dobu lidé v BARÁKu cítili, že veřejnost v Třebíči úplně neví, co BARÁK dělá. Často se šíří mylné představy o tom, jak pracuje s mládeží. To chtějí v BARÁKu změnit, a proto také vznikl název NEJSME ODPAD.

„Věříme, že naše služba pro mladé lidi je důležitá nejen pro ně samotné, ale pro celé město, a rozhodně nepatří do koše. Tím, že máme možnost pracovat s teenagery, máme možnost pracovat s budoucí generací tohoto města. Věříme, že to je ta správná investice, na kterou se často zapomíná nebo se zlehčuje. Práce s mladou generací se vyplatí.“, říká Lukáš Polakovič.