Přijďte se k nám zdarma otestovat
18. listopadu 2022 Články

Přijďte se k nám zdarma otestovat

K Evropskému testovacímu týdnu se letos připojujeme již poněkolikáté. Otestovat se ZDARMA a ANONYMNĚ na virus HIV, VHB, VHC (žloutenka B, C) a syfilis se u nás mohou klienti K-centra i lidé ze široké veřejnosti.

Z testování

KDE:

K-centrum Noe, Hybešova 10, Třebíč

KDY:

• veřejnost:
    ÚT–ČT 22.–24. 11. 2022 od 8–12 h.
  • klienti K-centra Noe:
    během otevírací doby K-centra

Více o kampani Evropský týden testování

Kampaň Evropský týden testování na HIV a žloutenky  se koná od 21. do 28. listopadu 2022 a jde už o 9. ročník této celoevropské kampaně. V České republice ji koordinuje Státní zdravotní ústav a finančně podporuje ministerstvo zdravotnictví. Ve všech 14 krajích bude k dispozici celkem 82 testovacích míst, ať už v kamenných poradnách nebo při mobilním testování. Odborníci ze třiceti zúčastněných organizací a institucí nabízejí všem zájemcům o testování přes 1000 hodin svého času.

Hlavním cílem kampaně je zpřístupnit bezplatné testování na HIV infekci a také na žloutenku typu B a C, případně syfilis, a tím předejít pozdnímu odhalení infekce.

Kampaň nabízí ideální příležitost, jak odhalit počátky HIV infekce. Včasné odhalení infekce umožňuje podstoupit léčbu, která dokáže zajistit kvalitní život. Čím dříve je infekce odhalena, tím účinněji odpovídá tělo pacienta na léčbu a předchází se nežádoucím komplikacím.

Akce předchází 1. prosinci, Světovému dni boje proti AIDS. Je určena široké veřejnosti - nechat otestovat se může každý, kdo byl v minulosti vystaven riziku infekce HIV – zejména prostřednictvím nechráněného pohlavního styku nebo kontaktu s infikovanou krví při injekčním užívání drog. Testování by měli využít především lidé ze skupin ohroženějších HIV infekcí, žloutenkami a dalšími sexuálně přenosnými infekcemi, tedy muži mající sex s muži, osoby poskytující sexuální služby za úplatu a injekční uživatelé drog.

Přehled všech míst s aktuální dobou testování je k dispozici na webu www.tadyted.com. Testování je samozřejmě dostupné všem, bez ohledu na národnost, pohlaví a věk. Pro cizince jsou na webu www.tadyted.com připraveny základní informace o HIV a pohlavně přenosných infekcích v deseti jazykových mutacích. Neváhejte a přijďte,“ vyzývá odbornice SZÚ a  manažerka Národního programu HIV/AIDS v ČR MUDr. Anna Kubátová.

Důležité je, že na HIV může být testován každý, anonymně a zdarma. Zdarma může být také každý testován na žloutenky B, C a eventuálně i na syfilis. Pro osoby s pozitivním výsledkem testování na HIV se otevírá cesta k okamžité léčbě v některém z osmi HIV center, což je velice podstatné. Dostane se jim plné podpory a odborné léčby tak, aby byla v co největší míře zachována kvalita života daného člověka,“ uvádí ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

V České republice zná svůj HIV status asi 83 % HIV pozitivních osob. Co se týče podílu léčených a úspěšnosti léčby, Česká republika už cíle dosáhla a musí jej udržet. Plyne z toho potřeba dále rozvíjet účinná a komplexní preventivní opatření, zaměřit se na poskytování efektivního poradenství při testování a udržet zajištění rychlého přístupu ke kvalitní léčbě a péči pro osoby s diagnózou HIV,“ popisuje vedoucí Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS RNDr. Vratislav Němeček, CSc.