Tříkrálová sbírka pomohla panu Jaromírovi odrazit se ode dna
11. srpna 2023 Články

Tříkrálová sbírka pomohla panu Jaromírovi odrazit se ode dna

V nedávné době se na Charitní záchrannou síť obrátila sociální pracovnice obce s rozšířenou působností s žádostí o konzultaci možností pomoci pro člověka v nouzi, který je občanem města. Tento pán se v životě setkal s lecčíms. Z důvodu zdravotních komplikací přišel před lety o práci, a tím se jeho dosavadní život změnil. Přišel o bydlení, útočiště našel na ubytovnách...

Dařilo se mu tvořit rozpočet kombinací sociálních dávek a příležitostnou prací, kterou však ze zdravotních důvodů nemohl vykonávat pravidelně. V poslední době prodělal delší hospitalizaci a o skromné ubytování přišel. Kvalita jeho života šla rychle dolů. Našel si místo na přespávání venku, s ohledem na zdravotní komplikace byla situace vážná.

Sociální pracovnice domluvila pro pána bydlení, v němž by se mohl zas „dát dohromady“, předpokládala, že to mu umožní znovu rozvinout své schopnosti a návrat do společnosti. Problém byl, že po uhrazení kauce a nájmu nezbylo téměř nic, z čeho by žil. Proto jsme společně navrhli poskytnout panu Jaromírovi finanční pomoc na uhrazení potravin a dalších základních životních potřeb ve výši 2.500 Kč. Pan Jaromír se zavázal doložit, jak s prostředky naložil. Naše žádost byla úspěšná.

Po několika měsících vidíme, že pomoc byla vynaložena velmi účelně. Pan Jaromír má střechu nad hlavou a jeho situace i zdravotní stav se zlepšuje. V rámci systému pomoci v hmotné nouzi se zapojil do tzv. veřejné služby, čímž zvyšuje svůj osobní příjem. I přes zdravotní komplikace zvládá svoje povinnosti a připravuje se na návrat na pracovní trh. Všechny doklady o využití pomoci doložil a nebylo v nich nic, co bychom vytkli. Jsem přesvědčen, že je to pěkný příklad mezi veřejnou správou a Oblastní charitou Třebíč. Rozhodně to není příklad ojedinělý. 

Logo

 

Díky Tříkrálové sbírce

jsme mohli pomoci tomuto konkrétnímu člověku v tísni.

Děkujeme Vám za podporu!

Bc. Michal Saidl, DiS.

Manažer kvality, koordinátor Charitní záchranné sítě, vedoucí Dobrovolnického centra
Tel.: 731 678 819 E-mail: 8bprR-2kWbqvQOQl~.osTW7%WkvDRW7r