Týden rané péče: 2.–8. 11. 2020
2. listopadu 2020 Články

Týden rané péče: 2.–8. 11. 2020

Raná péče v České republice letos slaví 30 let. "30 let lepších startů do života", tak zní slogan její osvětové kampaně Týden rané péče, jejíž 13. ročník od 2. do 8. listopadu 2020, tedy právě teď, probíhá. Jeho cílem je ukázat veřejnosti, jak velký význam tato odborná sociální služba má, upozornit na potřeby rodin, do nichž se narodilo dítě s těžkým zdravotním onemocněním či postižením a jak jim raná péče pomáhá při startu do života.

Týden rané péče se letos většinou koná v on-line podobě.

Program jednotlivých poboček Společnosti pro ranou péči v Týdnu rané péče:

Oblastní charita Třebíč nabízí službu rané péče také. Už 15 let provází a podporuje rodiny s dětmi s postižením nebo ohrožením ve vývoji od narození do 7 let věku dítěte. Může jít o mentální, tělesné nebo kombinované postižení, poruchu autistického spektra. Také předčasné narození či dlouhodobá nemoc mohou mít nepříznivý vliv na vývoj dítěte.  

Vždy je nejlepší začít co nejdříve, ať už po narození, nebo brzy po zjištění diagnózy. Poradkyně rané péče dojíždí pravidelně přímo do rodin, kde pracuje s dítětem v jeho přirozeném prostředí. Naslouchá rodině, poskytuje rodičům základní informace a rady ohledně speciálních potřeb dětí, půjčuje a doporučuje literaturu, pomůcky, předává kontakty na další návazná zařízení a odborníky. Může pomoci i při uplatňování práv, jednání na úřadech, např. při vyřizování dávek státní sociální podpory či při zařizování speciálních pomůcek nebo rehabilitačních pobytů.

Raná péče Třebíč je schopna obsloužit 71 rodin žijících v okresech Třebíč, Jihlava, Žďár nad Sázavou a Pelhřimov. V loňském roce pracovala celkem se 79 rodinami s dětmi s postižením.

K příležitosti týdenní osvětové kampaně měly pracovnice rané péče v plánu pozvat veřejnost na Den otevřených dveří do svých prostor na Vltavínské a uspořádat také přednášku „Obtíže psychického vývoje dítěte do 7 let a co s nimi“. Vzhledem k současné situaci musel být program zrušen, ale jakmile nastanou příznivější podmínky, vyhlásí nový náhradní termín akce. Vítáni jsou všichni, kteří se chtějí o rané péči dovědět více.

Raná péče Třebíč

Raná péče Třebíč

Vltavínská 1402
674 01 Třebíč

Tel. 606 860 551
E-mail: ranapece@trebic.charita.cz

www.ranapecetrebic.cz  
facebook.com/ranapecetrebic