Děkujeme za podporu Tříkrálové sbírky 2023! Dárci byli opět štědřejší. Zobrazit fotogalerii
4. února 2023 Články

Děkujeme za podporu Tříkrálové sbírky 2023! Dárci byli opět štědřejší.

V neděli 15. ledna skončilo koledování Tříkrálové sbírky pořádané Charitou Česká republika. Oblastní charita Třebíč ji zajišťovala v třebíčském okrese a zapečetila pro ni 542 kasiček, s nimiž skupinky koledníků obešly více jak 200 osad, obcí, městeček a měst. 31. ledna pak ukončila sčítání jejich výtěžků. V celém okrese Třebíč se podařilo vybrat velkou částku 3 829 325 korun, což je o 500 687 korun více jak vloni, kdy v pokladničkách bylo 3 328 638 Kč. K tomu lze ještě připočítat 49 745 Kč, které lidé přispěli ve prospěch Oblastní charity Třebíč přímo na účet, či online kasičkou.

V samotné Třebíči a přilehlých obcích se vykoledovaná částka letos vyšplhala na 644 632 Kč, a to je o 49 950 Kč více než minulý rok.

Výsledky za celou Českou republiku lze najít na: https://www.trikralovasbirka.cz/vysledky/

Zde se také nachází online kasička, přes níž mohou zájemci přispět do sbírky až do 30. 4. 2023, pak bude 23. ročník Tříkrálové sbírky uzavřen.

„Máme radost, že jsme potkali tolik hodných a štědrých lidí,“ napsala nám jedna z koledujících pracovnic Charity. „Letos bylo krásné počasí, tak se chodilo pěkně a lidé nás vítali s očekáváním, což nás těšilo,“ vzpomíná další. „Z výtěžku mám velikou radost, popravdě jsem měl trošku obavy, že vzhledem k aktuální situaci bude nižší,“ sdělil jeden z koledníků.

Přesto, že se objevily komplikace s marody, kteří se koledování museli kvůli nemoci vzdát, podařilo se i tak sbírku zajistit dobře. Někteří koledníci si přibrali další ulice navíc. Hodně pomohly skautské oddíly, které na situaci zareagovaly a operativně vytvořily plno skupinek a vysbíraly dohromady přes 70 tisíc. Se zápalem se zapojili také studenti Katolického gymnázia, velkou oporou byli opět pracovníci Charity a koledování si nenechali ujít ani klienti. Mám z tohoto společného díla velkou radost. Byla to moje premiéra a vydařila se,“ říká koordinátorka Tříkrálové sbírky v třebíčské Charitě Marta Valová a dodává: „Jednoduché to nebylo, ale teď už napětí ze mne spadlo. Jsem bohatší o další zkušenosti, projezdila jsem okres skrz naskrz a seznámila se se spoustou skvělých lidí. Ještě mám před sebou jeden velký úkol – zorganizovat za odměnu pro koledníky filmové představení, na které se po dvouleté přestávce zaslouženě těší.“

Poděkování

Milí malí i velcí koledníci, děkuji vám za váš čas, obětavost a pomoc s obcházením domů a bytů v přiděleném území. Ujali jste se tohoto úkolu znamenitě a výsledek je vynikající,“ vzkazuje ředitel třebíčské Charity Petr Jašek a pokračuje: „Děkuji současně i těm, kdo jste královskou skupinku vlídně přijali a věnovali příspěvek do pokladničky. Vážím si vaší štědrosti v této nesnadné době.“

V Oblastní charitě Třebíč Tříkrálová sbírka podpoří více projektů

Pomůže rodinám s dětmi s postižením či ohrožením ve vývoji, i rodinám v těžké životní situaci. Domácí zdravotní péče pořídí nové auto k návštěvám nemocných klientů po celém okrese, přispěje se na preventivní programy pro děti a mládež, plánují se rovněž zastřešení vchodu u budovy domácího hospice a oprava nájezdů pro vstup do denního stacionáře Domovinky.

Zajímavosti Tříkrálové sbírky

• Nejvyšší věnovanou bankovkou byla pětitisícikoruna - objevila se 3x.
    Nejvíce lidé přispěli stokorunami, těch bylo 9 460, a pak padesátikorunami - 6 835 kusy.
  • Celkově bylo více mincí než papírových peněz, ale rozdíl je oproti loňsku menší.
  • Průměrný výtěžek pokladničky je 7 065 Kč.
  • Nejplnější pokladnička měla 28 289 Kč. Pokladniček, které skrývaly více než 20 000 Kč, bylo pět.

Doprovodné akce, které se uskutečnily v souvislosti s TKS

• Koledování se zpěvy koled a s harmonikou v budovách třebíčské radnice (4. 1.) a v Jaderné elektrárně Dukovany (5. 1)
  • Slavnostní žehnání koledníkům v třebíčské bazilice (6. 1.)
  • Tříkrálový průvod v Náměšti n. O. (7. 1.) oslavil svátek Tří králů a znamenal zároveň poděkování lidem, kteří se skrze Tříkrálovou sbírku podílí na pomoci lidem v nouzi.
  • Tříkrálová plavba lodí Horácko po Dalešické přehradě doprovázená písněmi Svatojánských broučků z Náměště n. O. (7. 1. ) – výtěžek z plavby a ze sbírky je  13 235 Kč. Děkujeme!
  • Tříkrálová procházka na Babylon se slavnostním troubením trubačů (8. 1. )

Více informací:

Kontakt: